Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2009 06:19 - Тайните съставки в рецептата за щастие...
Автор: lubima Категория: Регионални   
Прочетен: 1487 Коментари: 2 Гласове:
8



image

Приятелите могат и да не разговарят... Тайните съставки в рецептата за щастие... 01 Септември 2009 | Вторник
от goodnews.bg

Какво е щастието всъщност? Нещо, което идва за кратко и почти не може да бъде контролирано. 

Случва се, когато най-малко го очакваме, а липсва, когато най-много го търсим (на Коледното празненство или на медения ни месец). Може да трае секунда, но да означава колкото вечност. Може да трае месеци, но да изглежда като секунда.

Всъщност щастието произлиза от нещастието.

То не може да живее самостоятелно. Да ядеш само шоколад или да се целуваш само по залези, спира да носи удовлетворение. Щастието за един е отегчение за друг. Някои обожават да слушат опера, други се опияняват от гледката на току-що измит автомобил. Дори фанатичните камикадзета са може би щастливи, когато се взривяват сред тълпата.

 

И все пак има условия, без които не можем да бъдем щастливи. Те са дълбоко вкоренени в човешката природа и са основни съставки на рецептата за щастлив живот. Те не са необходими, нито достатъчни, но са много важни за щастието. Всъщност става дума за съвсем човешки нещица...

Ето и съставките в рецептата ни за щастие:)

1. Човек не може да се облегне на собственото си рамо

Какво ви прави щастливи – да обичате или да бъдете обичани? Да давате или да получавате?
Няма нужда да оборваме очевидното – щастието и просперитетът са резултат от известно количество съревнование, амбиция и доза здравословен егоизъм. Капиталистическата система е единствената, чиито резултати се измерват в материален напредък. А двигателят на прогреса е в хищническата битка за оцеляване. Само че етиката на безразличното общество: "всеки за себе си" не съответства на човешката природа. Човек не може да се облегне на собственото си рамо. Да целуваш себе си в студеното огледало не е заместител на нещо реално.

 

Пътят към личното щастие винаги включва щастието на другите. Понякога просперитетът на семейството или приятелите ни прави по-щастливи от грижата за собствения интерес. Нуждаем се един от друг в дълбок, екзистенциален смисъл. За сигурност. За спокойствие и стабилност. Взаимозависими сме.

2. Смехът

 

Ако попитате възрастна двойка каква е тайната на петдесетгодишния щастлив брак, те несъмнено ще споменат чувството за хумор. Ако не можем да се смеем над себе си и останалите, животът ни със сигурност ще е тежък. Ако не можем да видим смешната страна на собствените ни провали, тогава със сигурност ще пропаднем. Дори неизлечима болест може да бъде понесена по-лесно с чувство за хумор.

3. Приятелството е необходимо

Всеки от нас среща безброй много хора през целия си живот, но изведнъж се спираме по-дълго на нечии очи. Защо този човек, а не някой друг? Усещаме, че имаме нещо общо и чувстваме, че се харесваме. Това чувство на комфорт прави съвсем естествен жеста на докосване на чуждата ръка. Смеем се заедно и очарователното чувство на близост расте. Радваме се и търсим компанията на другия.

Приятелите могат и да не разговарят. Те не се сърдят, когато се критикуват и приемат другия такъв, какъвто е. Няма нужда да играеш роля, нито да се доказваш. Няма да станеш смешен, нито да се изложиш. Приятелството ни предизвиква, наистина да бъдем себе си. Това е едната страна.
Другата е, че приятелите са винаги на разположение един за друг. Готови са да ни помогнат, да се жертват за нас. Можем да разчитаме на тях. Без приятелство, трудно можем да си представим щастието.




Гласувай:
8



1. mirogankov - Ма мигар имах ...
02.09.2009 09:57
Ми нали затова съм тука Бре..;):):)
цитирай
2. boristodorov56 - В основата на всичко е любовта!
03.09.2009 09:34
И трите условия се обусламят от любовта!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubima
Категория: Регионални
Прочетен: 1975172
Постинги: 495
Коментари: 2437
Гласове: 18575
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930