Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2010 14:05 - Започна събарянето на блок 20 в Ямбол!!!
Автор: lubima Категория: Регионални   
Прочетен: 6371 Коментари: 12 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageРомска партия ще съди кмета на Ямбол заради блок 20 ХРИСТИНА РАФАИЛОВА, МИГЛЕНА СЛАВОВА


Стотина души от изгонените от сградата опънаха палатков лагер. Партия ДРОМ ще сезира прокуратурата за случая с изгонването на ромски семейства от печално известния блок 20 в Ямбол. Това съобщи пред „Новинар” лидерът на партията Илия Илиев. Преди два дни местната власт изведе около 1300 души от рушащата се сграда. Тогава отломки от панел раниха тежко 11-годишно момиче, а кметът на общината Георги Славов обяви, че блокът ще бъде съборен.

ДРОМ обаче контрира, че 64 семейства от изгонените са били законно настанени в сградата. Според нормативната уредба, преди да ги изведе от сградата, местната власт е длъжна да намери нови жилища на тези хора, коментираха от партията. Това, по думите на Илиев, не се е случило и част от тях в момента са си устроили бивак на поляната пред блока. Лидерът на ДРОМ дори упрекна общината, че не е реагирала навреме и не е спряла по-рано разрушаването на сградата.

Ромската партия смята, че извеждането на семейства нарушава и човешките им права. Затова от ДРОМ са готови да сезират Европейския съд за правата на човека.

Още в петък сутринта кметът на Ямбол съобщи, че около стотина души са опънали палатков лагер пред печално известния блок 20 в Ямбол. На пустеещ терен от 10-15 декара те са струпали багажа и покъщнината си. От няколко вечери светят и лагерни огньове. Общински служители и служители от "Социално подпомагане" ще направят анализ на нуждите на хората, които са на поляната. 
Градоначалникът разясни, че ако са бивши живеещи в блок 20, ще бъдат картотекирани, ще се направи анализ колко им е бедствено положението и ще бъдат включени в списъка на хората с особено тежки нужди. Славов обеща да търси решение на жилищния им проблем.

В петък започна и издигането на ограда около блока. Драстичната мярка се предприема, за да се прекрати достъпът на ромите до сградата, която може да се срути и сама.

Двама мъже на 21 и 22 години, които са рушали панели в блок 20, бяха задържани за 24 часа. Според полицията 11-годишната Бюлбюл е пострадала, след като върху нея паднали отломки от панел, който двамата разрушавали. Момиченцето е с травми на черепа, гръдния кош, таза и много други увреждания. Състоянието му все още е критично.

Джамбазки: Циганите живеят в родово-общинния строй

- Г-н Джамбазки, показателно ли е случващото се в Ямбол за състоянието на ромската общност в България?

- Напълно. Не само за състоянието на общността, но и като отношение към българската държава. Показателно е как тези хора, които обитават едно общинско жилище, са го превърнали в невероятен филмов декор, а след като бяха принудени от администрацията да напуснат, преди това жилище да им падне на главите и да ги смачка, започнаха да го разрушават. Те така разрушават снагата на българското общество и на българската държава, метафорично казано.

- Решението на администрацията на община Ямбол правилно ли беше?

- Абсолютно, макар и твърде закъсняло, беше абсолютно правилен ход. Ямбол трябва да бъде образец за поведение на местните власти в цялата страна, тъй като подобни опасни места има навсякъде в държавата, включително и в София. Десетки пъти сме говорили за виетнамските общежития. Макар че външно те не изглеждат по този начин, общо взето, съдържат абсолютно същата заплаха в себе си. Рано или късно това, което се случи в знаменития блок 20 в Ямбол, ще се случи и във виетнамските общежития.

- Може ли да се стигне наистина до разрушаване на виетнамските общежития?

- Сигурен съм в това. Надявам се да се случи до местните избори. Вероятно ще стане постепенно, блок по блок. Когато един блок бъде оправен, той трябва да бъде премахван веднага от администрацията, за да не го последва съдбата на блок 20.

- Къде другаде има такива блокове?

- Има на десетки места в държавата. Мои съмишленици посетиха едно село близо до Силистра, в което заснемат нещо подобно, което по-късно ще направим достояние на българското общество. Кадрите са потресаващи. Ние живеем в две паралелни Българии - видимата и тази по селата, малките градчета, в която циганите живеят по техни си правила, водени от родово-общинни норми на поведение.

- След като се изнесат ромите от един такъв блок, къде трябва да отидат да живеят и как да сме сигурни, че няма да се случи същото с мястото, където ще се настанят?

- За съжаление не можем да бъде сигурни. Единственият начин е ромите да бъдат вписани в снагата на обществото, да участват в изграждането на жилищата си или в изплащането им. Ако се продължи така, както през последните 20 години - България да им дава, а те да къртят с кирки и лопати, пак ще го направят. Единственият начин е да положат усилия в изграждането на жилища или да си ги изплащат. Понеже казват, че нямат пари, има и друг вариант въпреки резкия контраст с мерцедесите и аудитата, които са паркирани пред виетнамските общежития.
 

- Какъв?

- Работа има много. Инфраструктурата на държавата е рухнала безнадеждно. Само като се огледаме и видим - пътища, мостове, съоръжения, нищо не пречи там да си изработват парите.



Тагове:   блок,


Гласувай:
21



Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - Работа има много...
19.09.2010 14:12
Бла-бла...А циганина е свободна душа.При него ред не може да има.Да открадне,нещо временно да се захване и тъй както дойде...
цитирай
2. lubima - haralanov. . . . знаеш ли. . . и аз съм ...
19.09.2010 14:15
haralanov ....знаеш ли...и аз съм много...ама много свободна душа...и аз искам да не плащам ток и вода и т.н. ---не искам данъците които плащам да отиват И за техните разходи!!!За бога...ако искам да отглеждам цигане ще си го осиновя....Не само за работа става дума....Кой е виновен за състоянието на този блок?Нима аз или ти?....Виждал ли си го изобщо!!!
п.п. мерси за коментарчето де ;)
цитирай
3. mamas - Не ми се коментира...
19.09.2010 14:49
Не че нямам какво да кажа :)
Дано всичко приключи благополучно, да не пропищят още хора от квартала...
цитирай
4. lubima - mamas дано! Надявам се всичко да ...
19.09.2010 14:59
mamas дано! Надявам се всичко да свърши бързо ...но не там е въпроса!Не мога да се примиря с изказванията на ямболските общинари...че видите ли кмета бил виновен за всичко!Не казвам, че е света вода ненапита.....но смятам, че събарянето на този блок трябваше да е отдавна факт!
цитирай
5. krassko - Осиротяха ямболскитке роми един ...
19.09.2010 16:45
Осиротяха ямболскитке роми
един блок си имат и днес им го събарят
защото Кмета от града ги гони
видните му граждани да не покварят.

Как ще живеете без роми, драги,
кой ще ви крадне кокошки и прасета,
желязо и жица от казаните ще вади,
дини и пъпеши ще ви бере в полето.

О, мили роми окъсани и гладни
ще дойдат избори и пак ще ви нахранят
нищо че ще е само ден до пладне
и после пак ще ви забравят.
цитирай
6. lubima - krassko уникален си))))). . . . б...
19.09.2010 16:48
krassko уникален си)))))....браво на теб)))така ме разсмя с това стихче)Много истински си го казал...но за краденето----те няма начин да не намерят къде да краднат)))Май са се засилили сега към най-близкото село Кукорево....та хората там правят подписка да не им струпат на главите тази паплач.....сигурно щеше да е смешно...ако не беше тъжно......
цитирай
7. анонимен - гледах снимки как машината го хр...
20.09.2010 00:17
гледах снимки как машината го хруска като вафли :-))
ама време беше, най-известният жилищен блок в България и може би единственият блок у нас, на който беше посветен документален филм по НВО.
цитирай
8. melodyti - Може да ми е много крайно изказването
20.09.2010 01:35
Може да ми е много крайно изказването, но с тях оправия няма.Единстения начин е геноцид.Никого не съм била расистка или нещо подобно, но просто не мога да не го кажа, при условие, управляващите ни не правят нищо по техните въпрости и ромите си мислят, че могат ей така без наказано да си правят, каквото си искат. АМИ НЕ СТАВА ТАКА БЕ БРАТЯ РОМИ. Но за съжаления дори и да има закони в нашата държавица никой не ги спазва камо ли ромите.Те се разминават най-безнаказано, видиш ли да не стане дискриминация на расов принцип. Та е за това щетърпим цялата тази цигания, нагнездила се в иначе хубавата ни родина.
цитирай
9. lambo - Значи законно са били настанени 64 семейства,
22.09.2010 10:07
а от блока извели 1 300 души !

Иначе събарянето е станало по заповед от свише (Сорос), за да не падне блока и да не погинат безценните роми

цитирай
10. velichka84 - да са ни живи и здрави http:/...
22.09.2010 17:20


да са ни живи и здрави http://www.dnes.bg//world/2010/09/22/djordj-soros-zashtiti-romite.99407
цитирай
11. vayaleta - по темата
30.09.2010 21:58
Интересна статия излезе миналата седмица в сп. "Тема"...
цитирай
12. konstant7 - *
21.11.2010 20:07
Поздравления за кмета,че поведе хорото
дано и други се хванат на него !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubima
Категория: Регионални
Прочетен: 1972956
Постинги: 495
Коментари: 2437
Гласове: 18575
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930