Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2008 22:17 - Ужасни деликатеси
Автор: lubima Категория: Други   
Прочетен: 6612 Коментари: 6 Гласове:
0



Просто варена овча глава. Деликатес от Ирак.

image
Лютефиск
Това е треска, накисната в алкален разтвор до такава степен, че филето може да разяде сребърен съд.

image
Casu Marzu
Това е овче сирене, заразено от мухи сиренарки. Резултат: разлагаща се воняща бомба, проядена от личинки. Полупрозрачните личинки умеят да скачат, така че, трябва да си пазите очите. Вкусът изгаря езика, от сиренето тече воняща течност под името lagrima – сълзи, а личинките не се преваряват и могат да започнат да се размножават, да предизвикат повръщане и кървава диария. Сиренето е деликатес в Сардиния, но производството му е незаконно.

image
Ескамолес
Традиционно мексиканско блюдо – яйца от гигантски черни мравки, които живеят в агавите. Събирането на тези яйца е дяволски опасна работа, защото мравките не обичат хората. По консистенция яйцата са като извара. Обикновено ги ядат в тако със сос гуакамоле. Вкусът им е приятен, така че ако купите в Мексико нещо от националната кухня, вие може и да не забележите, че сте се нахранили с мравчени яйца.

image
Жив октопод
В Корея за голям деликатес се счита октоподът. Можете да го видите и купите в големи аквариуми, които обикновено са разположени на входа на ресторантите. Обичат го и възрастни мъже, и млади момичета. Правилно е октоподът да се яде от главата, тогава няма да ви задуши с пипалата си. Но това е за любителите на силни усещания, обикновено го разрязват на малки парченца, примерно по 1-2 см и сервират с кимчи (култово корейско блюдо – мариновано по особен начин зеле). Парченцата от осмоногото се завиват в кимчито и се ядат. На вкус октоподите са като варените калмари.

image
Тарантула
В Камбоджа за известен деликатес, почти като черният хайвер на Запад, се счита големият паяк "а-пинг" - разновидност на отровната тарантула. Това е фирмено ястие на град Скуон близо до Пномпен. Нека не ви плаши страшният вид на паяка с големи отровни зъби, с размер на човешка длан. Преди да пристъпите към приготовлението му, трябва да намерите паяка, да го извадите от дупката и да извадите отровните му зъби. След това членестоногото бавно се пече на открит огън (обезателно от дърва) с добавени големи количества сол и чесън. Когато черната хитинова броня добие червенокафяв оттенък, паякът с хрущяща корица е готов за употреба. Желателно е да се яде топъл, с ръце. На вкус напомня на пилешко. Месото на паяка съдържа висококачествен белтък и почти няма мазнини. Помага за лекуване на болки в гърба и някои дихателни заболявания. Лапите на паяка, коремчето и отровните челюсти се налагат в оризово вино – получава се тъмнокафява мътна течност, която повдига общият тонус.

image
Скорпиони
Скорпиони ядат не само в Азия. В елитните ресторанти на Ню Йорк и Амстердам разглезената публика я гощават със закуска от скорпион на сирена възглавничка, заобиколена с листа от салата. Най-добре е да ядете скорпиона без щипките и главата. Тялото вътре има бял, на места кафяв цвят. Вече приготвени, те не са отровни. Считат се за деликатес. В китайските ресторанти скорпионите по-често ги варят на пара и сервират с леко кисел сос и плодове. На вкус това екзотично блюдо има горчив вкус, счита се за афродизиак.

image
Скакалци
В Камбоджа те са едно от най-популярните ястия. А скакалци обожават и в САЩ, щата Мисури. Скакалците трябва да се ядат печени в соев или рибен сос, обилно посипани с червен пипер. На вкус напомнят печен картоф с каймак. Скакалците са богати на протеини, фосфор и калций.

image
Гъсеници
Най-много гъсениците се ядат в Китай. Гъсениците често ги готвят във фритюрник, панират в брашно със сол и червен пипер. След това ги хвърлят в разтопеното масло, почти като чипсовете. Така добре се съхранява нежният мек вкус под еластичната румена коричка. Слабо солените на вкус гъсеници напомнят на тиквени семки. Много калорийни, бързо засищат.

image



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bilqnka - ужасно...
16.05.2008 15:12
особено това с мравките и... всички останали.
За нас това е доста странно, но предполагам, че на хората в тия страни също им е странно, че бобът например е сред традиционните български "деликатеси".Дори може да им е противно, както на нас техните предпочитания :))
цитирай
2. supersko - (puke) X 100
17.05.2008 20:32
ujasni sa blqk (puke)*


*za tezi koito neznaqt (puke) e povrushtashto choveche v skype:P
цитирай
3. supersko - molq ti se lubima pusni malko tes...
17.05.2008 20:32
molq ti se lubima pusni malko testcheta plzzzzzzzzzzz
цитирай
4. lubima - добре!ще пусна)))даже много те...
17.05.2008 21:35
добре!ще пусна)))даже много тестчета!в понеделник ще поработя по въпроса защото днес вече е късничко, а утре ще работя)))обещавам ти supersko!!!
цитирай
5. анонимен - to bilqnka
11.06.2008 19:51
Билянка, не даваш много добър пример! Родината на фасула е Южна Америка и е популярно ястие по света. Никой няма да се погнуси :) Но виж вече като се замислиш за киселото зеле, което дефакто е зеле оставено да се развали или за шкембе чорбата - супа от животински вътрешности. Всичко е относително.
цитирай
6. bilqnka - :))
12.06.2008 20:26
Съгласна съм, примера ми не е много уместен.Но се сетих още и за кървавицата, която лично аз не съм и опитвала, но нямам и намерение да опитам.А миризмата по време на приготвянето не неописуема (в лошия смисъл на думата)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubima
Категория: Регионални
Прочетен: 1974323
Постинги: 495
Коментари: 2437
Гласове: 18575
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930