Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2010 22:16 - 10 от най-опасните пътища по света
Автор: lubima Категория: Регионални   
Прочетен: 13597 Коментари: 23 Гласове:
35


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Само по себе си всяко пътуване крие рискове, но има няколко места по света, където всяка година статистиката отчита особено високо ниво на инциденти на пътя. Ето и десетте най-опасни пътища в света, разпръснати по различни точки на планетата.


1. Пътят на смъртта – Боливия


image

Т.нар. Път на смъртта се намира между боливийската столица Ла Пас и град Коройко, в провинция Юнгас. Всички, които потеглят по него, се молят да не им се наложи да ползват медицинска помощ, тъй като най-близката болница е на два часа път, в Ла Пас. Пътят, който е с дължина между 61 и 69 километра, има свои собствени правила за движение - тук шофьорите често слизат от превозните средства и преговарят как да се разминат. Пътят е с денивелация 3500 метра и се спуска на височина от 4700 метра в боливийските Анди, до 320 метра над морското равнище. Той преминава от високото плато, през джунглата до долината, като се вие между стръмни и хлъзгави склонове. На него годишно намират смъртта си между 200 и 300 пътници,  в пропастта пропадат десетки автомобили и камиони. На много места има кръстове, които отбелязват точно къде са полетели в бездната.

image

image

„Пътят на смъртта” е построен по време на войната между Боливия и Парагвай (1932- 1935 г.) от парагвайски затворници. Той е един от малкото маршрути, които свързват амазонските гори в северна Боливия със столицата на страната. През 2006-та година, след 20 години строителство, боливийските власти отварят алтернативен път, оборудван с много по-модерни съоръжения, който е в пъти по-безопасен от стария. Въпреки това обаче, старият маршрут все още се използва за движение, особено от авантюристи, които търсят тръпка и адреналин.

image

image


2. Тунелът Guoliang - Китай


image

image

Този опасен тунел е един от малкото начини да се достигне до едноименното село в китайската провинция Хунан. Шосето е ръчно изсечено в скалите от местното население, като строителството му е завършено за 5 години - през 1977 г. 

image

Тунелът е с дължина 1.2 км. и преминава през почти недостъпните части на планината Тайханшан. Той е с височина 5 метра и ширина 4 метра, а през “прозорчетата” на прохода туристите могат да се наслаждават на живописните околности.

image

image


3. Път №5 - Чили


image

Пътят между чилийските градове Arica и Iquique преминава през дълбоки долини, в които бушуват силни ветрове. Именно ветровете са причината за опасностите по трасето, тъй като те избутват автомобилите от пътя и ги забиват в огромни преспи пясък. Страшната слава на шосето е допълнена от еднообразния пясъчен пейзаж наоколо.

image


4. Сибирският път към Якутск - Русия


image

Руската федерална магистрала свързва столицата Москва с град Якутск в Сибир, където са отчетени най-ниските температури извън Антарктида. Пътят преминава през суровата тайга и се движи успоредно на река Лена. За да преминат през изключително сложния и опасен участък през зимата (която тук продължава почти 10 месеца в годината), шофьорите е необходимо да имат специални умения и много късмет – освен много сняг и лед, тук обикновено има и силно понижена видимост. През останалите два месеца пък има риск превозните средства буквално да бъдат погълнати от  калта по неасфалтирания път.

image

image


5. Магистралата между Съчуан и Тибет – Китай


image

Тази високо рискова магистрала е разположена на голяма надморска височина (4000-5000 м) и свързва Chengdu с Лхаса. Пътят, дълъг малко над 2400 километра, е опасен не само заради суровите условия, но и заради честите свлачища и лавини в района. Макар да носи множество рискове, околността привлича туристите със спиращата дъха природа и уникалните културни традиции на местното население.

image


6. Магистралата James Dalton – Аляска, САЩ


image

Дългата над 650 километра магистрала представлява шосе, покрито с чакъл, насочено на север през арктическата тундра. Шосето преминава над река Юкон и е построено с цел да доставя провизии към нефтените съоръжения далеч в северната част на Аляска. Опасностите по пътя обаче идват не само от снежните преспи наоколо и лошата видимост, но и от честите бури, в които пътуващите рискуват да бъдат ударени от летящи камъни. Освен това наоколо не може да се намери бензиностанция или сервиз за коли, което прави пътуването по магистралата още по-високорисково.


7. Пътят Patiopoulo - Perdikaki Road - Гърция


image

Този път представлява неасфалтиран маршрут между гръцките градове Patiopoulo и Perdikaki. Пътят е тесен и стръмен, и представлява опасност за преминаващите превозни средства заради неравностите по трасето и липсата на заграждения покрай пропастта. Тъй като трудно могат да се определят границите на пътя, повечето катастрофи тук стават през нощта.


8. Trollstigen - Норвегия


image

Trollstigen (Стълбата на троловете) е планински проход в Югозападна Норвегия, който е един от най-популярните туристически обекта в страната. Пътят е открит през 1936 г., след 100-месечно строителство. В средата на трасето се намира мост, който минава над водопада Стигфосен, висок 180 метра. Проходът се отваря за преминаването на автомобили от края на месец май, но при по-сурови зими се закрива в началото на юли. Той представлява опасност за преминаващите автомобили заради стръмните си склонове и изкачвания, и тесния неравен път.


9. Път A682 - Англия


image

image

Смятан за най-лошия път в Англия, A682 е отговорен за смъртта на почти 100 души за последните 10 години. Въпреки опасните завои и стръмните терени, пътят е любимо предизвикателство за мотористите.

10. Проходът Стелвио - Италия


image

image

Планинският проход Стелвио се намира в Италианските Алпи - той започва на надморска височина 950 метра и се качва до височина почти 2760 м. Пътят е създаден още през 19-ти век (1820 г.) от Австрийската империя, за да съедини провинция Ломбардия с останалата част на страната.
Шосето е опасно за движение, тъй като включва 48 обратни завоя, а на места пътят е много тесен. Тук се провежда един от най-уморителните етапи от колоездачната обиколка на Италия. През зимата този високорисков маршрут е затворен, за да се избегнат масови инциденти по стръмните трасета.


                 
   източник: Svejo.net

............следва продължение....но с нашенските опасни пътища....



Гласувай:
35



1. aidasv - Всичко е смайващо!
12.09.2010 18:23
Колко "нечовешки" труд е вложен в направата на тези пътища!!!
цитирай
2. spasunger - ...
12.09.2010 21:16
Да добавим и магистрала Хемус - мостовете.
цитирай
3. lubima - Да добавим и магистрала Хемус - м...
12.09.2010 21:17
spasunger написа:
Да добавим и магистрала Хемус - мостовете.


о какви снимчици имах.....на наши родни пътища....ще ти настръхнат косите/...или...може би пък си им свикнал/...но от скопосия взех та ги затрих цялата папка....сега ще почакам с продължението)))
цитирай
4. tili - Да, бива си ги тези
12.09.2010 23:37
пътища, но най-гаден е руският! Липса на цивилизация и достоинство!
цитирай
5. lubima - tili на мен най-страшен ми изглежда ...
12.09.2010 23:42
tili на мен най-страшен ми изглежда този....Пътя на съртта...изпитвам ужас от високо..и като гледам тази пропаст надолу...айййй потръпвам цялата...тоя път определено не е за мен)
цитирай
6. анонимен - Хич не могат да се мерят с нашите - ...
13.09.2010 10:04
Хич не могат да се мерят с нашите - къде къде са по опасни :))
Спомням си за едно пътуване с автобус от Пловдив до Доспат - главният път през Пещера беше затворен и минахме по тесният път от Кричим , покрай язовир Кричим и язовир Въча - пътя е тесен, шофьора караше все едно е на магистралата, но пък гледката си заслужаваше адреналина - от едната ти страна язовирната стена,от където мислиш , че ще полетиш при всеки по остър завой, от другата ти страна скалите , които заплашват всеки момент да се срутят над главата ти .........бих го преживяла наново :))
цитирай
7. lubima - darling пробвай такова изживяване ...
13.09.2010 10:13
darling пробвай такова изживяване на пътя за Лесово...дупка до дупка....а насреща фучат едни камиони...не ти е работа....камиона ли да заобиколиш дупката ли....точно този път бях снимала....обаче си затрих снимките))))....а за тротоарчетата...нямам думи просто...коя ли мъдра кратуна е решила да насипе чакъл и да залее отгоре с цимент.....ужас)
цитирай
8. qbylkovcvqt - А дали скоро някой е минавал през ...
13.09.2010 12:42
А дали скоро някой е минавал през Рижкия проход?!
Аз оцелях... ;)
цитирай
9. mikino - УАУ!
13.09.2010 16:23
Не бих се наела да тръгна по нито един от изброените.... Освен с хеликоптер :)
цитирай
10. jivi93 - Страшно, ама каква красота наоколо
13.09.2010 17:56
Благодаря за хубавата статия.
цитирай
11. lubima - mikino и аз не съм достатъчно смела ...
13.09.2010 20:00
mikino и аз не съм достатъчно смела да предпиема такова пътуване....по пакива пътеки...може би пеш бих повървяла да погледам красоти....но с автомобил...никога)
цитирай
12. lubima - jivi93 нали)))!Мен красотата ме ...
13.09.2010 20:01
jivi93 нали)))!Мен красотата ме впечатли, особенно на този китайския път.лелееее...какво ли е да можеш да надникнеш през тези скални прозорчета
цитирай
13. lubima - qbylkovcvqt аз. . . . никога не съм ...
13.09.2010 20:02
qbylkovcvqt аз....никога не съм минавала оттам.....страшничко ли е!!!!
цитирай
14. pelikan4o - Ей много яко, браво. . минал съм само ...
15.09.2010 17:56
Ей много яко, браво.. минал съм само през Trollstigen, няма такава красота.. при слънчево време през лятото има огромна дъга, която се образува от водопада и те следва почти до края на завоите...Уникално :)
цитирай
15. анонимен - sonqbebs
16.09.2010 21:55
много страшни завои!Подобни на пътя за Гложенси манастир "Св.Георги"на връх Лисец
цитирай
16. semtomovi - Gospozo
17.09.2010 13:29
sas Satelita li gi otkrihte tija patishta???
цитирай
17. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
18.09.2010 16:58
Бих минал по всичките, просто заради тръпката. Специално ме радват за разходка с мотора пътя на смъртта и тунелът в Китай. Норвегия и Италия също не са за изпускане.
Между другото по руският няма да можете, доколкото знам от около 2/3 години насам вече е асфалтиран.
Сем.Томови снимките а сателитни ли ти приличат?
цитирай
18. pumona - явно и на мен ми се искат дози адреналин
19.09.2010 13:08
мечтая да посетя боливия, перу
поздравявам те за поста - приятно ми бе!
цитирай
19. hristo27 - Прекрасен постинг! Едно голямо ...
19.09.2010 13:46
Прекрасен постинг!
Едно голямо БРАВО от мен!
Слънчев и успешен ден!
цитирай
20. kapito - сигурна бях, че ще има поне един т...
25.09.2010 02:34
сигурна бях, че ще има поне един такъв в Италия
бях в напрежение до последно :)

Браво, браво!
цитирай
21. mrazekoff - Много опасни са всичките пътища,
12.12.2010 12:09
но аз мисля, че като си на пътя винаги има опасност, след като незнаеш кой с какъв акъл кара срещу теб.
Ето вижте за какво става дума в този кли:
http://www.vbox7.com/play:16779808
Иначе изпитвам голям страх от височината и пътуването по тези пътища е невъзможно за мен. Вчера ги гледах по-обстойно всичките пътища и дори на снимките изпитвах притеснение.
Поздравления за хубавия постинг!!!!
цитирай
22. lubima - mrazekoff много си прав!И аз като ...
13.12.2010 09:56
mrazekoff много си прав!И аз като теб изпитвам ужас от високо....мисля, че по тези пътища и пеша не бих тръгнала)))...
цитирай
23. анонимен - massimmo79
21.07.2011 14:26
gotino e no ne bih minal
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubima
Категория: Регионални
Прочетен: 1963570
Постинги: 495
Коментари: 2437
Гласове: 18575
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031