Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2021 16:17 - Историята на баклавата
Автор: lubima Категория: Регионални   
Прочетен: 2707 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 28.01.2021 16:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Сладката история на баклавата ни връща чак около VIII век пр. Хр., когато в Месопотамия приготвяли десерт от точени кори с мед и счукани ядки, изпечен на фурна. Гръцки търговци през античността я пренасят по Източното Средиземноморие, откъдето по-късно навлиза и в римската кухня. По време на пътешествието си през различни етноси и векове баклавата обогатява и усъвършенства своя вкус. Арменците първи й добавят канела и карамфил, а арабите я ароматизират с розова вода и кардамон.


image
По време на най-голямото си могъщество Турската империя владее огромна територия, която днес съвпада с ареала на баклавата - Мала Азия, Армения, Гърция, Балканите, Ирак, Палестина, Египет и Северна Африка.


image
Нищо чудно, че по тези места стават популярни именно сиропираните сладкиши – отначало медът, а по-късно захарният сироп действат като силни консерванти за десертите, които иначе не биха издържали и ден при знойния климат в по-голяма част от тези земи. Друга причина за огромната популярност на баклавата в ислямския свят е вярването, че двете основни съставки - медът (захарта) и ядките, са афродизиак. Подобни свойства се приписват също на канелата, карамфила и кардамона


image



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. shtaparov - Много интересна статия- напосл...
28.01.2021 16:26
Много интересна статия- напослесък ми се искаше да науча нещо повече за баклавата и да се убедя,че тя не е измислена от турци и араби а тук получих каквото ми беше нужно,за което благодаря!
цитирай
2. tikoev - И със шамфъстък става хубава! За ...
28.01.2021 16:37
И със шамфъстък става хубава! За афродизиака не знам! ;)
цитирай
3. lubima - аз също мислех, че е типично турски ...
28.01.2021 16:38
аз също мислех, че е типично турски десерт...но най-вероятно...не е точно така....въпреки, че аз правя баклава по рецептата на една туркиня, и винаги се получава уникален десерт!!!!...който обаче аз не ям)))хахахх
цитирай
4. morskipesni - Много обичам баклава. Също така я правя с мерак.
29.01.2021 12:26
Вашият блог е особено приятен, поздрави от Немско- където се намират винаги турски кори, хубаво масло и орехи!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubima
Категория: Регионални
Прочетен: 1975180
Постинги: 495
Коментари: 2437
Гласове: 18575
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930